A tálca a felszolgálás, a kínálás alapeszköze. A tálhoz hasonló szerepe van, azzal a különbséggel, hogy a tálca nagyobb felületű, általában nem homorú, szélei nem magasodnak a tálca felületénél egy, két centiméternél magasabbra. Főleg szilárd, darabos étkek kínálására használatos, míg a tálba pépes vagy folyékony állagú ételeket is tehetünk. A tálca és a tál ősidőktől, nem kizárólag a kínálásra használatos, de alapvető tisztasági feladata volt megvédeni az étel tisztaságát a fogyasztásig. A csoport, a törzs, a nép vezetői és vendégei mindig is mások által felszolgálva, tálcákon és tálakban jutottak napi betevőjükhöz, ezért a tálca és a tál az udvariasság, a vendégszeretet, a szíves kínálás képi megjelenítői is.

Típusok:

Anyagukat tekintve megkülönböztetünk:

  • rozsdamentes
  • ABS műanyag
  • ABS-P műanyag
  • PP műanyag
  • üvegszál erősítése poliészter
  • poliészter
  • EPS műanyag

A tálcákról, röviden. A tálca nem más mint kezük megnagyobbítása. Amit két kezünkben nem tudunk elvinni azt a tálca lehetővé teszi számunkra.

A tálcák készülhetnek attól függően, hogy mire használjuk őket, fémből, rozsdamentes saválló acélból. Ovális kivitelben sültek, köretek és gyümölcsök számára.

A kerek fém tálca magas peremmel amin sok pohár elfér, ezt nevezzük platónak vagy pincér tálcának a vendéglátásban.

Szögletes kivitelben melyek alkalmasak felszolgálásra vagy asztalok leszedésére ezek a nagyméretű tálcák, külön említés érdelemének a füles tálcák amiket egymásra tudunk helyezni úgy, hogy azok tartalma nem sérül, mikor a hideg konyhai készítményeket szállítjuk egy fogadásra thermo ládákban.

szögletes tálca, tálcák típusai

Ne feledkezzünk meg a hűtő pultokban kihelyezett felvágottakról a halakról és tőke húsokról sem ezek a bemutató tálcák Gn méretűek, hogy a hűtő pult nyújtotta lehetőségeket a legjobban kihasználhassuk. De kerülhetnek vendégtérbe is ha szép a megjelenésük, egy svéd asztal elengedhetetlen kellékei lehetnek.

Ezek a fém tálcák vagy inox tálcák. A tálcák készülhetnek alumíniumból is de ezek már nem elég szépek a XXI. században.

Sokan szeretik a reggeliző tálcákat ezek többnyire műanyag tálcák melyek vidáman színesek lehetnek, ezek a reggeliző tálcák tartós polipropilénből készülnek sok-sok méretben és formában.

Fontos helyet foglalnak el a tálcák között a pénztartó tálcák, melyek többnyire kerek kis méretű fém tálcák.

Külön fejezet a tálcák között a kávéházi tálca, ezek ovális tálcák csúszás többnyire mentes felülettel, a méretük akkora kell, hogy legyen amin elfér egy kávés vagy cappucciós csésze és annak az alja, csomagolt cukor és tej vagy tejszínes kiöntő.

kávéházi tálca
Kávéházi tálca

A leggyakrabban használ tálca az önkiszolgáló tálca, legyen az egy kis bistro vagy egy iskolai menza önkiszolgáló tálca nélkül nem tud dolgozni, az önkiszolgáló tálcák több féle méretben készülnek, fontos szempont, hogy az asztalon jó esetben négy tálca férjen le.

Ha kicsi az asztalunk akkor választhatjuk a trapéz tálcákat amik a legelőnyösebbek a helykihasználás szempontjából.

Trapéz tálca

Gyermek étkeztetésénél jó megoldás a Mc’Donalds által is használt szögletes műanyag tálca, ezek több féle vidám színekben is elérhetők.

McDonalds tálca

Felnőtt étkeztetésnél pedig az üvegszál erősítésű tartós, hosszú élettartamú GN méretű tálcák. Ezek a tálcák az aljukon lábacskákkal rendelkeznek, hogy az elmosott tálcák kiszáradását segítsék.

Amennyiben jó minőségű tálcára van szüksége látogasson el webshopunkba, ahol minden igényre talál megfelelő tálcát.

Vissza a főoldalra